• Ingyenes szállítás 35 000 Ft feletti vásárlás esetén

Mi is pontosan a Slow Fashion koncepció és hogyan követheted?

szerző EW Group January 20, 2022

A Slow Fashion gondolata nem csak egy világmegváltó kortárs irányzat, hanem egy valós megoldás egy olyan társadalmi problémára, amely mindannyiunkat érint. Jelenleg egy olyan társadalomban élünk, amely a nap 24 órájában információk folyamatos áradásával néz szembe. Arra ösztönöz minket, hogy vásároljunk, tartsuk a lépést az élet minden területével, gyűjtsünk és legyünk naprakészek. Ezt a jelenséget a divatiparban Fast fashion-nek nevezzük: évszakonként változó trendek, megfizethető, de alacsony minőségű ruhák és kiegészítők, melyek ezért pillanatok alatt a kukában végzik.

https://static-frm.ie.edu

A tökéletes kis fekete ruha vásárlásakor vajon hányan gondolkodunk el azon, hogy valójában hol készült ez a ruha? Kinek kellett energiát és munkát fordítania a ruha gyártására és eladására? Érthető, hogy automatikusan az árcédulát nézzük meg először, és az olcsóbb darabokat találjuk vonzóbbnak. De valójában elgondolkodsz azon, hogy kinek kell ezt a kis extrát megfizetnie, amit mi megtakarítottunk? A Fast fashion problémája az, hogy arra kényszeríti a dolgozókat, hogy sokkal alacsonyabb jövedelemért termeljenek sokkal többet. Sokszor életüket adják az 5-8 eurós pólóért, amelyet mi aztán a polcról levéve körülbelül ötször viselsz. Vajon mi a megoldás?

 http://www.eastlondonlines.co.uk

A globális probléma megoldása, hogy sokkal megfontoltabban kellene vásárolni. Amikor egy új ruhadarabbal szemezgetsz, akkor mindig nézd meg a címkét! A címke mindent megmutat, amit tudnod kell a termékről, pont mint az élelmiszerek címkéi. Megmutatja azt is, hogy hol gyártották az adott darabot, milyen anyagokat használtak az előállításához, ebből pedig könnyen meg lehet állapítani, hogy a befektetett munkát méltányosan megfizették-e vagy sem.

https://mpressivelabels.com/

A statisztikák szerint a nők csak a ruhatáruk 20%-át viselik az esetek 80%-ában. Ez azt jelenti, hogy a legtöbb darab címkével együtt csak ott lóg a szekrényben. Ha tudatosan kezdesz öltözködni, akkor azt fogod tapasztalni, hogy csak olyan ruhákat fogsz vásárolni, amelyek igazán tetszenek, és valóban viseled is őket. Ez a Slow Fashion koncepció!

1. lépés

Ismerd a stílusod, és csak olyan ruhadarabokat válassz, amelyek tökéletesen illeszkednek rád! Ne köss kompromisszumokat! A megfelelő ruhadarabok tökéletesen kiemelik az alakod.

  

2. lépés

Olyan kulcsfontosságú ruhadarabokat vásárolj, amelyek könnyedén variálhatóak és összehangolhatóak más darabokkal is! Miután a teljes ruhatár kitakarítása megvolt, döntsd el, hogy mire lesz szükséged (fehér ing, alap (basic) nadrág, kis fekete ruha stb.). Írj egy listát, és kövesd ezt vásárláskor!

 

3. lépés

Támogasd a helyi tervezőket! Válassz olyan ruhákat, amelyeket a te területeden gyártottak, például Európában! Olyan tervezőket keress, akik a Slow Fashion koncepciót követik! Felveheted velük a kapcsolatot, hogy részletes válaszokat kaphass a beszerzési folyamataikról, így átláthatod az egész ellátási láncukat.

 

4. lépés

Használd a már meglévő ruhákat másképp! A kiváló minőségű ruhák tartósak, és sok éven át támogatnak téged, ezért használd őket kreatívan. Ezeket próbáld meg többféleképpen variálni a hangulatodnak és stílusodnak megfelelően.

 

Mi, az Essential Wardrobe, elkötelezettek vagyunk a Slow fashion koncepció mellett, és olyan darabokat alkotunk, amelyek kifejezetten a te ízlésedhez passzolnak. Vess egy pillantást webshopunkra, és kezdd el már most építeni a kapszularuhatáradat!

Ugrás a lap tetejére