• Ingyen e-Book - Kód: eBookS2024 35.000Ft feletti vásárláshoz most!

Ruhatárolás Okosan

szerző Judit Korondi February 15, 2023

 

Lehet, hogy nem is gondolunk rá, de ruháink helyes tárolása nem csak mindennapi életünket könnyíti meg - hiszen így átlátjuk és könnyen tudjuk használni ruháinkat - de élettartamukra is pozitív hatással lehet. Lássunk néhány hasznos ötletet, amelyek kis költséggel és pusztán egy átrendezéssel könnyen kivitelezhetőek:

 

Fogasok, akasztók

Vannak vélemények amelyek szerint a ruha típusától függően más és más akasztókat érdemes használni: nehezebb anyagokhoz kabátokhoz fából készült, vastagabbat, könnyű, csúszós anyagokhoz vékony, csúszásgátó anyaggal bevontat. Valóban, ez is lehet egy szempont, de praktikum szempontjából mi a vékony csúszásgátlós pl. bársonnyal bevontra szavazunk, amelyből több fér el a szekrényben és ha mind egyforma akkor szép, egységes képet ad.

Ami hasznos lehet ha kevés a helyed és sok az akasztós ruhád: rövidebb ruhákat egymás alá akasztani egy fogasra, akár egy erre speciálisan kitalált eszközzel vagy akár egy nagyobb láncra felakasztva egymás alá a fogasokat. Mókásnak tűnhet, de még akár egy üdítősdoboz „pöckével” is megoldható 😊, ha hirtelen nincs más kéznél. Vannak gyárilag egymás alá szerelt fogasok ezeket használhatjuk pántos felsők akasztására.

 

                  

 

                  

  

Pulóverek

A pulóvereket, pláne ha kötött, nehezebb anyagból van, mindig érdemes polcon tartani, mert súlyuktól akasztva kinyúlhatnak.

Polcon elhelyezve hasznos lehet egy szélesebb polc esetében – ha elválasztókat teszünk közéjük így rendezettebb lesz az összhatás.

Ha több akasztós helyünk van, akkor a jól ismert rúdra akasztható polcos anyagtárolót választani, ez nem csak cipőknél hasznos.

Dobozokat is használhatunk, ezeknél viszont érdemes átlátszó vagy átlátszó elejűeket választani, hogy kinyitva a szekrényt könnyen átlássuk, hogy mi van benne.

                           

                                     

 

Nadrágok

Nadrágok esetében a farmerok simán mehetnek fiókba, de itt érdemes a méltán híres Marie Kondo módszer használni (mint más ruhadaraboknál is ha fiókról vagy dobozról van szó) – állítva kell egymás mellé helyezni őket, mivel így látjuk csak az összes darabot. Jól tudjuk mindannyian, hogy a fiók alján lévő ruháinkat hajlamosak vagyunk elfelejteni!

Elegánsabb nadrágjainkat pedig érdemes akasztón tárolni, ha például élére vasalt akkor az akasztóra helyezésére ezt a trükköt érdemes megfontolni, mert így még kevésbe valószínű, hogy leesne (ez persze inkább fából készült akasztóknál hasznos).

 

           

 

             

  

Melltartók

A melltartók kényes jószágok, a mosásnál is nagyon vigyázni kell rájuk, tárolásnál szintén érdemes, mert könnyen eldeformálódhatnak.

A fektetve tárolás egy lehetőség (ne hajtsuk össze őket, egymásba a két kosarat!) vagy kifejezetten a melltartók tárolásához is léteznek már elválasztó eszközök, ezekkel „állítva” is tárolhatjuk őket.

Harmadik lehetőség lehet – ha akasztós szekrényünk van bőven – ha a korábban már mutatott pántos felső akasztókat használjuk a melltartókhoz.

            

 

Polók

A polók esetében szintén Marie Kondo „filing” szisztémája lehet nyerő, akár fiókban, akár fiókban dobozokba tesszük őket. Itt említenénk meg, hogy a rendrakás nagyasszony nemrég azt nyilatkozata, hogy három gyerek mellett már nem olyan fontos neki a rend, ezt azért megnyugtatólag hallottuk 😊.

                       

 

Szezonális ruhák

A szezonális ruhákat szezon végén lehetőség szerint tegyük el dobozokba. Viszont nagyon fontos, hogy előtte kimossuk őket, hiszen például egy télikabát ami egész tél hordtunk ha nem is foltos, de rengeteg port, koszt hívott magába, ha így rakjuk el, ráadásul sok más ruha közé, az nem tesz jót neki.

                      

 

Tisztítós ruhák

Mindenkivel előfordult már – aki valaha használt ruhatisztítóba vitte ruháit – hogy a tisztítótól kapott műanyag zacskóban hagyta ruháját. Ha utána ez a ruha sokáig a zacskóban marad az szintén károsíthatja a ruhát, akár még a színére is rossz hatással lehet a folytogató műanyagzacskó börtön.

A lényeg tehát, hogy minden esetben ezeket szedjük le róluk tiszító után és úgy akasszuk be őket a szekrénybe.

                                    

 

Selejtezés

Végül az igazi kulcsszó a rendezett szekrényhez? A selejtezés. Most már közismert, hogy 20-30%-át hordjuk csak ruháinknak átlagban. Ha rendszeresen selejtezünk akkor megszabadulhatunk a felesleges daraboktól, amelyektől csak átláthatatlanná válik szekrényünk.

Ha például mindig csak egy oldalra tesszük az akasztós szekrényben azokat a ruhákat amiket sűrűn hordunk, elég hamar szembesülhetünk vele, hogy milyen nagy részét nem hordjuk ruháinknak.

A Reuse, Repair, Resell/Recycle koncepció már jól ismert más országokban. Mindig érdemes átgondolnunk, hogy azon ruháink mellett amelyeket biztosan szeretnénk megtartani, melyek azok amelyeket 1. esetleg más formában, átalakítva például tudunk még hordani 2. meg kell csak javítani őket, mert elszakadtak például 3. meg tudunk válni tőlük és tudunk másnál új életet kezdhetnek.

Ha így gondolkodunk, akkor nemcsak a mi életünk lesz sokkal könnyebb – a napi öltözködés, rendrakás, hanem a kukába (és onnan a hulladékrakóba) kerülő ruhák számát is minimalizálni tudjuk és a divatipar káros hatásait a környezetre.

 

      

 

Fotók: containerstore.com, familyhandyman.com, Canva

 

 

 

 


Ugrás a lap tetejére